7 cărți pentru vacanța de Crăciun (de citit și de dăruit)

7. Henri J.M. Nouwen – „Pâine pentru drumun jurnal de înțelepciune și credință“

O carte admirabilă, alcătuită ingenios din 365 de meditații spirituale, mici bijuterii, câte una pentru fiecare zi a anului. Autorul, „având o pregătire temeinică în psihologie și teologie“, un „fin cunoscător al naturii umane“, abordează teme esențiale pentru drumul de credință al fiecăruia dintre noi: trăirea clipei, darul prieteniei, descoperirea solitudinii, primirea iertării, dragostea necondiționată a lui Dumnezeu, adevărata intimitate, legământul lui Dumnezeu, adevărata ospitalitate, atingerea tămăduitoare, autoritate și ascultare, întrebări de sus, ispita de a acumula, Isus, Cel Binecuvântat, a fi ca Isus, puterea Duhului, rodul Duhului, curaj spiritual, lacrimile Tatălui, trupul comunității, comoara celor săraci, tovărășia celor morți, venirea Fiului Omului, meditația, însoțitorul sufletului nostru, stâlpii Bisericii, grădina sfinților, misiunea Bisericii, comuniunea sfinților, unitate în inima lui Dumnezeu, slujirea și viața spirituală, așteptare cu bucurie, trupuri spirituale, dilema vieții, Împărăția păcii, Rai și iad, lumină în întuneric, Inima lui Isus, misiunea împăcării, imaginația lui Dumnezeu.
6. Pr. Tertulian Langa – „Bune vestiri. Reflecții evanghelice“

O carte de citit și recitit, hrană spirituală autentică, rod al trăirii și al gândirii unei figuri

excepționale aparținând Bisericii Greco-Catolice din România – pr. Tertulian Langa. Inițial predici ținute în Catedrala „Schimbarea la Față“ din Cluj, textele din această carte au fost înregistrate și transcrise chiar de către enoriași – de aici farmecul oralității, care face cartea cu atât mai atractivă, dincolo de erudiția copleșitoare a autorului. Temele abordate sunt la fel de diverse precum Evangheliile din duminicile respective: familia creștină, minunea, rugăciunea, botezul, părerea de rău, izvoarele credinței, Înălțarea la cer, șarpele de aramă, permanența harului, momentul nevăzut al Învierii, purtarea de grijă a lui Dumnezeu, curajul atitudinii – Sf Gheorghe, negarea implicită a lui Dumnezeu, Sfântul păzitor al Pruncului și al Fecioarei, Am obosit? sau suntem lași…, Neprihănita Zămislire, valoarea clipei, icoanele și noi, Sfinții Arhangheli, duminica și munca, gândind la Judecata din urmă, stâlpii credinței în Cristos, Pruncul Isus în peștera din inimi, bogăția sărăciei, credința și înțelegerea.

5. Ioan Ploscaru – „Urmele lui Dumnezeu“
Subintitulată „culegere de pilde, cugetări, exemple, experimentări, întâmplări, meditații și realități existente în Univers“, micuța carte a Episcopului Ploscaru este, după opinia autorului, „un abecedar al credinței pentru cei care nu au studiat religia și încearcă acum să se inițieze“.
„Unde este adevărata fericire, după care tânjește sufletul omenesc? De ce atâta suferință?“, se întreabă retoric autorul. Răspunsul vine în urma unui ocol erudit, alcătuind un impresionant evantai de argumente: știința și credința (Copernic, Kepler, Leibniz, Newton, Gauss, Pasteur, Einstein, Planck, Marconi, Jung), despre ateism (cu formidabilul cuvânt al lui Andre Malraux – „secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc“), cunoașterea lui Dumnezeu, mesajul nescris al naturii, argumentul istoric, existența sufletului, conștiința omului, setea după fericire, Revelația, atributele lui Dumnezeu.
4. Sf. Ioan Bosco – „Viața tânărului Dominic Savio“
Un titlu clasic în biblioteca oricărei familii catolice, „Viața tânărului Dominic Savio“ ne propune biografia unui personaj cu totul extraordinar (atât în epoca sa, cât, mai ales, în epoca noastră): primul copil ridicat la cinstea altarelor. O viață atât de scurtă, numai 15 ani (1842-1857), dar atât de bogată în sfințenie… Pe lângă scrierea lui Don Bosco, cartea cuprinde și mărturiile celor 28 de colegi și prieteni ai lui Dominic, date sub jurământ cu ocazia procesului de beatificare.
Deviza acestui tânăr soldat al lui Cristos spune totul despre gândirea și caracterul său: „Mai degrabă moartea decât păcatul!“ – cuvinte stranii în gura unui copil, cuvinte absente în lumea de azi, care iubește luxul, distracția, pierderea de vreme, gloria deșartă, ridicând adesea păcatul la rang de virtute și considerând sfințenia drept ciudățenie, dacă nu cumva nebunie… Ce exemplu luminos, pentru noi, astăzi, acest sfânt-copil!
3. Adrian Popescu – „Tânărul Francisc“
O carte care mi-a plăcut enorm, pentru că îmbină judicios o specie veche (hagiografia) cu una contemporană (romanul postmodern), un melanj seducător de adevăr istoric și ficțiune smerită, pe urmele lui Giovanni Papini („Viața lui Isus“, „Martorii Patimilor“).
„Orice îmi amintea de Francesco îmi provoca interes maxim și emoție intensă […] o adevărată pasiune care mă făcea să caut, și dincolo de cărți, orice conexiune posibilă cu franciscanii“, scrie autorul în postfață.
Capitolele cărții punctează momentele esențale din viața Sărăcuțului: „Un copil se naște la Assisi“ – „Crainicul marelui rege“ – „Războiul cu Perugia, captivitatea, întoarcerea acasă“ – „Pelerinajul la Petru. Francesco, repară-mi casa!“ – „Primii discipoli. Regula minoriților“ – „Pocăiți-vă, fraților, vremea e scurtă“ – „Un vis din tinerețe: cruciada“ – „Stigmatele: omul cristoform“ – „Clara“ – „Transitus. Frații“. O frumoasă reușită literară, dar și o subtilă și reconfortantă mărturie de credință din partea unui contemporan.
2. Pr. Reginald Garrigou-Lagrange, O.P. – „Cele trei conversiuni și cele trei căi“
Una dintre cele mai strălucite minți ale secolului XX, părintele dominican Reginald Garrigou-Lagrange a scris enorm și erudit (28 de cărți și sute de articole), printre discipolii săi numărându-se și Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, căruia i-a condus teza de doctorat la Universitatea Angelicum. Reputatul teolog are meritul de a fi reușit o sinteză (considerată) imposibilă: între raționalismul tomist și calea contemplativă din operele Sfântului Ioan al Crucii.
Cartea de față este o capodoperă de teologie spirituală, abordând, între altele, necesitatea vieții interioare, realitatea harului și a înfierii noastre prin adopțiunea divină, valoarea adevăratei conversiuni, a doua conversiune a Apostolilor, a doua conversiune în propria noastră viață spirituală și defectele care o fac necesară, Pogorârea Spiritului Sfânt peste Apostoli, purificarea spiritului, necesară perfecțiunii creștine, cele trei vârste ale vieții spirituale în teologia ascetică și mistică, pacea Împărăției lui Dumnezeu.
Traducătorul, pr. Liviu Pandrea, adaugă la textul ilustrului dominican eseul „Despre normalitatea contemplației infuze“, o concluzie, o schiță biografică dedicată autorului și un program zilnic de rugăciuni – toate fiind binevenite însoțiri pentru această carte remarcabilă.
1. Joseph Ratzinger / Papa Benedict al XVI-lea – „Binecuvântarea Crăciunului“
Încheiem acest periplu printre cărți cu o superbă culegere de meditații, „Binecuvântarea Crăciunului“, semnată de Benedict al XVI-lea, supranumit pe bună dreptate „Mozart al teologiei“.
„Crăciunul este cea mai umană sărbătoare a credinței, pentru că ne face să simțim cel mai profund umanitatea lui Dumnezeu. Nicăieri altundeva nu se simte, precum lângă iesle, ce înseamnă că Dumnezeu a vrut să fie Emmanuel – un Dumnezeu cu noi“, scrie Joseph Ratzinger în prefață.
„Un Advent foarte personal“, „Căi și chipuri ale așteptării“, „Timp al bucuriei, care nu poate alunga nicio durere“, „Pomul Vieții“, „Boul și măgarul lângă iesle“, „Crăciunul lui Francisc din Assisi“, „Steaua cea nouă“, „Da, viața mea are un sens – este posibil?“, „Slava Lui – în mijlocul acestei lumi“.
Despre Sfântul Francisc din Assisi, Benedict al XVI-lea scrie: „ceea ce l-a mișcat a fost dorința de apropiere, de realitate; a fost dorința de a trăi Betleemul prezent, de a se bucura nemijlocit de nașterea copilului Isus și de a o împărtăși tuturor prietenilor săi“. Iar „Mozart al teologiei“ continuă cu acest aforism teologico-spiritual: „Cine n-a înțeles misterul Crăciunului, nu a înțeles esența creștinismului. Cine nu a acceptat acest lucru, nu poate intra în Împărăția Cerurilor“. De citit și de meditat!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s